Kerti munkák kezdése

Mikor van itt az ideje a kerti munkák megkezdésének?


Szép napot, boldog tavaszt Mindenkinek!


Végre itt van az évszakok tündére, a kertbarátok szívét és tenyerét is megbizsergető időszak, a Tavasz.
Amikor a lelkesítő zsibogást már a tenyerünkben és a talpunkban is érezzük, elkerülhetetlenül ki fogunk menni a szabadba, hogy megkezdjük az ilyenkor esedékes kerti munkálatokat. Egy pillanatra intsük magunkat türelemre, és jusson eszünkbe hogy megvizsgáljuk: vajon a talaj készen áll arra, hogy lelkesen dolgozni kezdjünk rajta? Ha még telve van a téli nedvességgel, a taposással és eszközeink használatával több kárt okozhatunk, mint hasznot.

A talaj nedvességtartalmát többféle módon ellenőrizhetjük: figyeljük meg, hogy amikor rálépünk, nem jelenik-e meg nedvesség a cipőnk talpa körül. Tocsogós, sáros föld esetén jobb, ha várunk pár napot, és később újra próbálkozunk. Kipróbálhatunk egy másik módszert is: ezt a cipőnk vagy csizmánk helyett a kezünket fogja bánni! Kis mennyiségű földet veszünk a kezünkbe, és megpróbálunk belőle golyót gyúrni. Az a jó, ha ezt már nem sikerül elérnünk – ilyenkor nyugodtan ráléphetünk a talajra, megkezdhetjük a munkát.

Különböző weboldalakon figyelhetjük a hosszabb távra szóló időjárás-előrejelzést, amely szintén nagy segítség a kerti munkák megtervezésénél. Legismertebbek az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Időkép előrejelzései, ahol egy (http://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/ ), illetve három hétre előre (http://www.idokep.hu/elorejelzes/Budapest ) láthatjuk a várható időjárást. Fontos tudni, hogy teljesen megbízható előrejelzés kb. 3-4 napra adható, minél távolabbi időszakra vonatkozik a prognózis, annak pontossága egyre bizonytalanabb.

Ha bejön a rosszidő és kertészkedés helyett mégis a számítógép előtt kötünk ki, érdemes meglátogatni azt a weboldalt (http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/orthographic=-339.64,45.92,1541 ), ahol bolygónk légköri és óceáni áramlásairól készítettek valós idejű, informatív és varázslatos szimulációt. A modell – ha a számítógépünk és internetszolgáltatónk kapacitása megengedi – forgatható, nagyítható tetszés szerint. Nagyon érdekes és szép például a hazánk feletti légáramlatok mozgását figyelni úgy, hogy ugyanakkor megnézhetjük, mi történik Európa többi országa illetve a környező tengerek felett.

szelterkep


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
CITI KERT BT. Táj-és Kertépítész Stúdió
1024 Bp. Buday László u. 7. | Fax: +36 1 316 6732
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: MandG.Web