Kerti terek és mikroklíma

Hogyan befolyásolhatjuk a hőérzetet környezetünkben?

Az időjárás nemcsak az angolok kedvenc témája, mi is egyre többet lapozgatjuk az internetes meteorológiai oldalakat, aggódunk a globális felmelegedés miatt. De vajon folytatunk-e személyes megfigyeléseket közvetlen környezetünkben? Észrevesszük-e házunk-kertünk klimatikus jellemzőit? Ha nem is tudatos, de életünket befolyásolja.

Tavaszelő napjaiban keressük a gyorsan felmelegedő, napos helyeket, próbálunk minél több D-vitamint összegyűjteni. A korai hagymások, téli jázmin is napimádók, ahogy elolvadt a hó, máris hozzák színpompás virágaikat. Később már jól esik a friss zöld lombok által megszűrt fényben üldögélni a kiadós kerti munkák elvégzése után. A nyári forróságban nem kell hozzá nagy tudomány, hogy a tűző nap ereje elől az árnyékba húzódjunk, az is köztudomású, hogy a borospince előtti diófa árnyéka a leghűvösebb.

Vajon tehetünk-e valamit környezetünk klímájának javításáért? Természetesen igen!

Egy jó kertész egyben időjárásmesterré is válhat, kialakíthat napos, fénylő területeket, árnyékos, kellemes részeket ugyanazon a kicsinyke területen.
Ha megfigyeljük kertünk adottságait, a lejtő kitettségét, a ház befolyását, a meglévő növényzet árnyékolását, kis segítséggel sokat javíthatunk környezetünk klímáján. Nagytermetű lombos fák ültetésével, vízfelület létrehozásával, a kert nyári öntözésével jelentősen enyhíthető a nyári hőség.  Akár 5 fokkal is csökkenhet a hőmérséklet, ami nem kis dolog!

A ház déli-délnyugati oldalát árnyékoló növényzet nyáron enyhít, télen viszont szabadon átengedi az áhított napfényt. Ezt az ősi igazságot ma a passzív házak tervezői tudatosan használják, mint természetes hűtő-fűtő rendszert. Sokszor nedvesnek, hűvösnek érezzük kertünket, nem találunk benne még nyáron sem egy kis napos foltot. Ilyenkor átgondolt, óvatos ritkítással lehet egyensúlyt teremteni, olyan területeket létrehozni, ahol szép zöld a fű, a virágok teljes díszben pompáznak.

Most kezdődik a kertészeti szezon, most érdemes ezt is átgondolni!
(folytatjuk)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Add a Facebook-hoz
CITI KERT BT. Táj-és Kertépítész Stúdió
1024 Bp. Buday László u. 7. | Fax: +36 1 316 6732
Minimum felbontás: 1024 x 768
Grafika és kivitelezés: MandG.Web